2009. január 2., péntek

Survive Style 5+ (2004)

Ha lenne olyan műfaj, hogy őrültség, akkor ez a japán film teljes mértékben oda tartozna. Így azonban marad a komédia, mint semmitmondó besorolás. Gen Sekiguchi ezeddig egyetlen nagyjátékfilmje lehengerlőre sikerült. Már a szereplőgárda is magáért beszél: Tadanobu Asano (Ichi the Killer, Zatoichi, Vital), aki igyekszik hozni a megszokott nem csinálok semmit csak nézek előre alakítást, ami egyébként valahogy mindig jól sikerül, Ittoku Kishibe (Seance, Zatoichi, Vital, 69), Sonny Chiba és Vinnie Jones.
A sztori több szálon fut, pontosabban ahogy a cím is sugallja, öt különböző történetet mutat be, melyek itt-ott találkoznak, majd újra szétválnak. Az egyik szál egy fiatal férfi (Tadanobu Asano) esete, aki minduntalan megöli a nőjét, el is temeti, de az mégis visszatér, hogy utána jól összeverje a pasit. A másik egy angol bérgyilkos (Vinnie Jones) és az ő tolmácsának a történetét mutatja be. Ennek a bérgyilkosnak pedig van egy fura szokása, mindenkitől megkérdezi, hogy mi a rendeltetése az életben. Eme nem egyszerűen megválaszolható dolog pedig hozza magával a mókás jeleneteket. A harmadik szál egy üzletemberé (Ittoku Kishibe), akit egy showműsorban hipnotizálnak és ettől madárnak képzeli magát. A negyedik szál három fiatal rablóról szól, akik közül az egyik meleg és bele van esve a haverjába. Az ötödik pedig egy nő története, aki reklámokkal foglalkozik, de a rengeteg ötlete kizárólag csak szerinte jó.
A különböző szálakból végül kibukkan a komoly mondanivaló is, ami pedig az egymás elfogadása.
Nagyszerű film, mint azt már fent is megjegyeztem. Nagyon színes az egész. Remek és igen változatos zenéket találtak hozzá. Az egész filmet meg klippekbe illő jelenetekkel rakták tele. Ilyen például a reklámötletek bemutatása is, ahogy fürgén pislogva forog a nő agya, vagy a hipnotizálás előtti családi kocsikázáskor a zenére való bólogatás. Könnyed szórakozást nyújt, könnyen befogadható. Hatalmas jelenetek vannak benne, de agyatlan poénokra senki ne számítson, minden nagyon kifinomult és ettől gyönyörű. A filmet záró utolsó poén Vinnie Jones-tól azért kicsit elcsépelt dolog már, de mégis üt. Előtte pedig akkora jelenettel fejezik be az egész sztorit, hogy az szinte újongásra késztetett. Igazán megéri megnézni.
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése