2008. december 28., vasárnap

Dynamite Warrior / A végzet fegyvere (2006)

Vadnyugat a távolkeleten Mostanság készült pár western ázsiában, még Takashi Miike is készített egyet, a Sukiyaki Western Django-t. Ezek közül az egyik legelső (vagy a legelső) ez a thai Dynamite Warrior vagy egy másik címén Tabunfire, esetleg Fire Warriors, repkednek ám az alternatívák... Na, persze az országhoz hűen azért ebben nem pisztolypárbajokat látni, hanem kőkemény muay thai-t. A főszereplőt Dan Chupong alakítja, aki hasonló képességekkel rendelkezik, mint Tony Jaa (gondolom ezt a Tony fiút már sokan ismerik) és az Ong Bak-ban például szerepelt is (nevenincs epizódszerep, de akkor is…). Na, de nézzük csak ezt filmet:
Egy cowboy ruhába öltözött, rakétán szörföző muay thai harcos küzd egy varázslóval. Vagyis egy hülyeségnek tűnik és szőrösszívüen rá is lehet mondani, hogy ez bizony tényleg az, de lássuk bővebben… Szóval, thaiföld a rizzsel kereskedik és a föld megműveléséhez sok igás állat szükséges, ezért a pusztákat marhakupecek járják, hogy ellássák őket. Ezeket a kereskedőket támadja meg alkalmanként Jone Bang Fai (Dan Chupong) és elviszi tőlük a marhákat, hogy a szegényeknek adja, miközben a szülei gyilkosát keresi köztük. De, hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, megjelenik egy traktorkereskedő, akitől nem vásárolnak a borsos ár miatt, így felbérel egy halálbüntetés elől menekülő primitív melákot, hogy lopja el a kupecek összes marháját. Ennek köszönhetően a szálak jól összegabalyodnak, Jone Bang Fai azt hiszi rátalált a szülei gyilkosára, de mivel az varázserővel bír, nincs esélye ellene, így aztán szövetségre lép a traktorkereskedővel és eljutnak egy sötétmágushoz, aki segít neki a harcban. Ennek köszönhetően azt a palit jól le is veri, de kiderül, hogy nem ő volt a tettes, amivel a néző teljesen tisztában van egyébként, és sejtheti is, hogy valójában ki a bűnös, de így sem lövöm le :) Na, de ezt a Jone Bang Fai fickót nem kell félteni, készít egy csomó rakétát és nekiesik az igazi tettesnek, akit nagy küzdelem után persze le is győz. S lőn juppi, öröm, miegymás =)
Ez egy igen érdekes kis film. Teljesen komolytalan az egész, de szerethető. Sok a furcsa karakter, ami tök jó, például a melák zsoldos, aki folyton éhes és két hatalmas husánggal verekszik. No, persze amire az egész ki volt hegyezve, az a sok bunyó, amik igazán látványosra sikerültek. Nem egy Ong Bak, de közel jár hozzá, itt is vannak teljesen kicsavarodott testhelyzetből leadott hatalmas térdrúgások meg hasonlók. Na, és a táj is jó hangulatot ad az egész filmnek. Persze nem egy nagy alkotás, de egy könnyed szórakozást nyújt.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése