2009. szeptember 16., szerda

Fong juk / Száműzöttek (2006)

A hong kongi Johnnie To rendező/producer úr több remek és stílusos akciófilmet is készített már, bátran lehet csemegézni a műveiből, sőt ajánlott is. Az Exiled, azaz a Száműzöttek az 1999-es Cheung fo (The Mission) “folytatása”. Elővette a régi sztorit, leporolta, kicsit átpofozta, összeszedte az akkori szereplőgárdát és egy még az elődnél is jobb filmet készített, bár csak egy árnyalatnyival (hiszen az annyira ütős, hogy nagyon túlszárnyalni már lehetetlen :)). Remekül keveri a különböző műfajokat, az akciót, a westernt és a drámát, belekeverve némi humort…
Fay (Simon Yam), a triád feje parancsára 4 tag felkeresi Wo-t (Nick Cheung), aki elhagyta a bandát, hogy családot alapítson. A négy gengsztert pedig a következő színészek alakítják: Anthony Wong, Francis Ng, Suet Lam és Roy Cheung. A feladatuk megölni őt, mivel az meglőtte Fay-t. Nem igazán tetszik nekik az, hogy a régi társukat öljék meg, de nincs mit tenni… A lakásában aztán western stílusban lőpárbajba is kezdenek (elképesztően jól megkomponált jelenetsor akárcsak az ezt követőek), aminek Wo gyermekének sírása vet véget. Ezután a banda segít berendezni a lakást, sütnek-főznek, majd esznek egy jót, mindezzel egy fura humort is szolgáltatva. Majd megbeszélik, hogy még mielőtt ezzel a feladattal végeznének, elvállalnak egy másik melőt, pénzt szerezve Wo feleségének, hogy legalább azzal ne legyen majd gondja. Ez a másik meló pedig, eltenni láb alól egy rivális banda vezetőjét. Ezt viszont a saját főnökük megjelenése gátolja meg és mivel Fay felfedezi, hogy Wo is velük van, azaz még nem ölték meg, haragra gerjed és fegyvert ragad. Ekkor aztán a társaság ellene fordul.. és innentől válnak száműzöttekké és elsőszámú ellenséggé, ami sok akciót és fordulatot hoz magával.
Nos, az egész film hatalmas. A hangulata pedig teljesen elvarázsolja az embert. Johhnie To ehhez különösen jól ért a gyönyörűen megalkotott, már-már művészien előadott akciójelenetek mellett. Ehhez párosul a kiváló zene (a zenét azok szolgáltatják, akik a Mátrixban a zioni buli alatt hallható muzsikát is szerezték) és a remek színészi játék. A karakterek kemények (főleg az aranyszállítmányt védő mesterlövész, mert az tényleg valami iszonyat vagány), mégis főnök nélkül elég tanácstalanok; pénzfeldobással döntik el, hogy mikor mi legyen :) Végül az utolsó akciójelenetsort említem még, amiben felrúgnak a levegőbe egy redbullos dobozt és az egész lezajlik mire az földet ér… Ez bizony egy őrülten jó film.
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése