2009. szeptember 30., szerda

Neo Tokyo (1987)

Egy animével is foglalkozok már, s talán ezután majd többel is, hiszen megéri kicsit elmerülni a japán rajzfilmek világában :) Eme 50 perces darab három külön történetet mesél el keretbe foglalva. Ezekhez pedig három rendezőt kértek fel, névszerint: Rintaro (világsikerű animéje a Metropolis), Yoshiaki Kawajiri (a Vampire hunter D és az Animatrix is tőle származik), Katsuhiro Ôtomo (a kultikus Akira alkotója).
Az első történet a legelvontabb, amiben egy kislány, Sachi és macskája Cicerone kergetőzik. Fogócskázás közben egy ingaórán keresztül aztán egy különös és rémisztő világba csöppennek. Egy labirintusba melynek a végén egy cirkusz áll, ami előtt egy bohóc várja őket és a nézőket, hogy továbbvezethesse őket a következő történethez.
A második sztori a jövőben játszódik, ahol az emberek kedvenc sporteseménye egy furcsa autóverseny, a Halálcirkusz. Egy ilyen versenyre látogat el egy újságíró, akinek narrálásával követhetjük nyomon Zach Hugh-t, a legsikeresebb versenyzőt. Őt a sok futam már teljesen tönkretette testileg és lelkileg, meglehetősen bizarr látványt nyújt. A mostani versenyen pedig a dolgok furcsán alakulnak a különleges képességének "hála".
A záró történet szintén a jövőben zajlódik. Egy dél-amerikai köztársaságban hatalmas építkezés folyik, melyet kizárólag robotok végeznek, de mikor új kormány kerül hatalomra, az felszólítja a vezető céget, hogy állítsa le azt. A cég nem tudja elérni az ottani vezetőt, így odaküldik Tsutomu Sugioka-t, hogy tegyen rendet. Megérkezésekor a roskatag egyes számú robot fogadja, s ő is foglalkozik végig vele. Nem enged semmiféle beleszólást az építkezésbe, mindenképp kész akar lenni a határidőre, még Sugioka napirendjét is szabályozza. Ez persze neki nem tetszik, főleg, hogy kezdenek a dolgok egyre durvábbá válni. A robotok a túlterheltségtől tönkremennek hatalmas veszteséget okozva a cégnek, s amit ételként szolgálnak fel neki kezd egyre gépiesebbé válni...
Igazán megéri megnézni, kicsit ugyan elvont, de azért befogadható. A grafikán látszik, hogy nem egy mai darab, mégis piszkosul jó látványt nyújt. A zenék is jól lettek válogatva, mindenki essen csak nyugodtan neki, ha bírja a fura sci-fiket :)
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése