2009. január 17., szombat

964 Pinocchio (1991)

Igazi kegyetlen japán cyberpunk ez, ami a Shinya Tsukamoto kultikus filmjében, a Tetsuo-ban lefektetett alapokra épül. Őrült és nyers, gyors vágásokkal és rángatózó kamerakezeléssel. Elődjével persze nem versenyezhet, de nem rossz. Shozin Fukui rendező másik hasonló filmjével, a Rubber's Lover-rel is bátran lehet próbálkozni, ha nem okoznak fejfájást ez efféle művek.

Egy cég szellemileg nyomoronc cyborgokat ad bérbe szexuális eszközként. A 964-es nem bírja a tempót, ezért a két nő, akik fizettek érte, kidobják az utcára. Hosszas bolyongás után találkozik egy őrült nővel, Himiko-val, aki befogadja és megpróbálja erre-arra tanítgatni. Eközben a cég három embert küld ki a városba, hogy találják meg. Egyik este a nő megkattan (erre nem tudok jobbat írni…) és láncra veri 964-est, majd szól az egyik kereső alaknak, aki másodmagával megpróbálja megölni a cyborgot, de nem sikerül. 964-es pedig megindul a céghez, hogy bosszút álljon...
Eléggé beteg film, de hát tulajdonképpen ez az elvárás. A szereplők itt talán kicsit idegesítőbbek az efféle filmekben megszokottnál, gondolok itt arra a jelenetre, mikor a nő az utcán őrülten vonyítva, üvöltve flangál. De a többi igazából nem zavaró. A képi világa kellően nyomasztó, rengeteg furcsa beállítással és fényeffektel. Az industrial zene is remekül illett bele. Egyszer érdemes megnézni, de ehhez aztán nem egyszerű ízlés kell ám. Tulajdonképp vagy imádja az ember vagy utálja.
6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése