2009. január 3., szombat

Abominable / A jeti visszatér (2006)

Ez egy fincsi kis amcsi jetis horrorfilm. OK, van pár hasonló film ilyen nagy szőrös fenevadakkal és egyik sem túlságosan élvezhető, de ez jobb a többinél, sokkal. Na, meg egyből tudok mondani két okot ami miatt biztosan érdemes megnézni. Az egyik Lance Henriksen, a másik pedig Jeffrey Combs. Henriksen-nek ez a harmadik ilyen filmje, először 2002-ben játszott főszerepet a The untold-ban vagy másik címén Sasquatch (magyarföldön A leírhatatlan címet kapta…), ami már sokkal kevésbé nézhető film, majd szintén 2006-ban a Sasquatch Mountain főszerepében muzsikált és ez is könnyen feledhető mű lett. Az Abominable című filmben már csak epizódszereplő, nem sokat van jelen, nem csillog-villog =) ellenben Jeffrey Combs-szal, akinek több tennivalója akadt és kitünően játsza a figurát, az egy kissé lökött boltost. Egyébként a filmet rendező Ryan Schifrin-nek ez az egyetlen nagyjátékfilmje, emellett csak két rövidfilmet hozott össze (szerintem próbálkozhatna még nyugodtan…). Térjünk most rá a főszereplőre kicsit, akinek van jópár filmje, de nekem mindig csak a DeepStar Six (Mélytengeri szörnyeteg) jut róla eszembe, amiben leharapódik az alsóteste (a legtöbb poszteren pont azt lehet látni, ahogy megfelezve csüng…). Tehát ő Matt McCoy és jól teljesít, ellenben a női hőssel, Haley Joel-lel, aki csak sipítozott és futkosott, amit nem volt a legjobb nézni, de legalább csini kis szösziről van szó =)
Most pedig jöjjön már a történet is… Bevezetésnek valami leöl egy lovat, majd egy kutyát és magaután hagy egy nagy lábnyomot és ezek után jön a fő cselekmény. A milliomos Preston Rogers visszatér ápolójával a hegyekbe egy kisházba fél évnyi szanatóriumi kezelés után. Ugyanis volt egy csúnya hegymászóbalesete, amiben a felesége életét vesztette, ő pedig tolószékbe kényszerült. Kicsit Hitchcock Hátsó ablak érzés, remekül növeli a feszültséget. Alighogy beköltöznek, a szomszéd házba 5 fiatal csajszi érkezik bulizni. Buli viszont nem nagyon lesz, mert a jeti fel-felbukkan és egyesével elragadja őket. Eközben a szomszédos erdőben hárman megpróbálják levadászni a dögöt, de mindannyian elhaláloznak. A háznál történt támodásokat Preston egy távcsővel végignézi (furamód úgyépültek egymás mellé a házak, hogy még a fürdőszobába is rendesen belátni), de nem hisznek neki, mert hát még mindig beteg és biztos halucinál… Amikor azonban már a házba is betör a szörny, a maradék egyszem csaj, Amanda összefog vele, hogy sikerüljön túlélnie a dolgot. Szerencsétlenkednek pár sort, merthogy Preston-nak hátra kellett hagynia a tolókocsiját, hogy lemásszon a házból és így a csajnak kellett őt vonszolnia. S hogy túlélik-e az egészet, az leíratlan marad, bár nem nehéz kitalálni. A boldog és nyugott befejezés helyett pedig kapunk egy kis poént a legvégére, ami mosolyt csal, de nem, mert olyan ütős, hanem mert olyan hülyeség =)
No, összességében elég élvezhető a film, persze nem egy nagy alkotás, sőt tulajdonképpen rengeteg negatívuma van, de ezeket jószívvel el lehet nézni és nevetni rajta. Egyszer azért tényleg érdemes megnézni. A zenét néhol érdekesen választották, de egye fene, nem rossz. A jeti hát… úgy néz ki ahogy, végülis szerencsétlent akárhogyan is próbálták eddig ábrázolni az valahogy mindig kicsit mókásra sikerült. Szóval, azért nem egy jó film, attól távol áll, de könnyen fogyasztható és kellő hozzáállssal szórakoztató is, a többi efféle filmhez képest pedig egyenesen szuper.
5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése