2009. január 5., hétfő

Kibakichi: Bakko-yokaiden (2004)

Na, mivel is állunk szemben? Egy japán akció-fantasy megfűszerzve némi horrorelemmel, hmm… nyami :) A rendezőnek ez a negyedik filmje és egy másik munkáját is kinéztem már régebben magamnak, címszerint a Sakuya: Slayer of Demons-t, ami valami ehhez hasonló film lehet, de valahogy sose jutok el odáig, hogy megnézzem. Mint oly sok más japán film, ez is egy manga alapján készült, amit persze én nem olvastam és nem is igen fogom. Jó kis szamurájos filmnek tűnt elsőre és nem is lett rossz, de a sztoriból sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni. Lépjünk is tovább akkor a történetre.
Egy legenda szerint a Yokai-k, azaz a szörnyek régen az emberek között éltek, de hát mint ahogy azt tudjuk ennek sosem lehet jó vége és az emberek egy idő után el is kezdték írtani őket. A nagy menekülések után emberi alakot öltöttek és egy távoli faluban telepedtek le. Itt aztán egy kaszinót is elkezdtek üzemeltetni, ahová betérnek az emberek játszani, de általában onnan már nem jutnak többé haza, mert a szörnyek megeszik őket. Na, ebbe a faluba érkezik meg Kibakichi némi harc után. Az ott élő pár figura be is invitálja őt a kaszinóba, pénzt is adnak neki, hogy szórakozzon. Mivel aztán ő nagyon szerencsés, felfigyel rá a falu vezetője és ráveszi, maradjon velük, mert neki pont egy ilyen emberre van szüksége. Kibakichi amúgy elég rejtélyes egy alak, nem tudni mi is a célja, de jól öszecimborál a falu lakóival. Egyik este azonban meglátja, hogy mik közé is keveredett, azaz hogy szörnyekkel cimborál. A vezető ezután beavatja az álmába, miszerint a Yokai-k és az emberek újra békében élhetnek együtt. Ennek eléréséhez szövetséget is kötött az emberekkel. Ez viszont rossz ötlet volt, ami hamarosan ki is derül. Az emberek mindenféle gépfegyverekkel megjelennek a faluban és szerteszét lövik azt. A szörnyek elkeseredetten próbálnak harcolni ellenük, de csak Kibakichi elég jó ahhoz, hogy ne aprítsák le őt. Kaszabolás, drámai jelenet, megint kaszabolás, ismét drámai jelenet, majd Kibakichi hirtelen farkasemberré változik (ez valami csavar akart volna lenni a filmben, de már rég egyértelmű volt, hogy ilyesmi lesz benne) és egy áruló Yokai ellen küzd egy nagyot. Majd miután mindenki meghalt, továbbáll.
És ez egész szép volt. Alacsony költségvetésből készült, ami egy fantasy esetében azért elég rossz ötlet, ez meg is látszott rajta, de aranyos maszkokat csináltak. A horror elemek is inkább mosolyt csalnak, nem ijesztőek. De a díszletek nagyon jók, meg a ruhák, bár az emberek kicsit mátrixosak voltak azokban a göncökben :) Szintén szép ahogy a falu életét bemutatták. Ami sehogysem illet az egész filmbe, az a sok gépfegyver. Meg mikor Kibakichi átváltozott, onnantól már a harc sem volt tetszetős, elkezdtek repkedni, meg aztán a golyó sem igazán fogta… Egyébként a végéig jó hangulata volt, de ebből komolyabb filmet is lehetett volna csinálni. Egyszer azért el lehet rajta szórakozni, közepes kis filmecske. Második része is akad, arra is rá lehet vetemedni.
5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése