2009. január 8., csütörtök

Tony Takitani (2004)


Haruki Murakami novellája alapján készült ez a japán dráma Jun Ichikawa rendező által. Végtelenül minimalista alkotás, amely mindössze 75 perces, mégis komoly nyomot képes hagyni.
Tony Takitani (Issei Ogata) anyja korán meghalt, apja jezz-zenész volt és folyton turnézott, így gyermekkora magányos és csendes volt. Valami művészeti kisképzőbe járt, így felnőttként jól fizető állása lett egy reklámújságnál, mint videografikus, ahol később megismerkedik Eiko-val (Rie Miyazawa). Ráébred, hogy mennyire is magányos volt eddig, de ennek végeszakadt miután feleségül veszi őt. Eiko különleges nő, mindenben tökéletes, csak egy zavaró tulajdonsága van. Nem tud ellenállni a ruháknak, ha meglát egy újat, rögtön meg kell vásárolnia. Férje javaslatára megpróbál úrrá lenni ezen, azonban később eluralkodik rajta ez a függősége és ez bizony tragédiához vezet, Tony pedig nehez tud túlleni rajta...
Különleges film, gyönyörű zenével és furcsa beállításokkal, látószögekkel. Párbeszéd alig van benne, ehelyett narrátorok mondják el a szereplők gondolatait, ez teszi érdekessé és csendessé. Magával ragadó alkotás, de csak keveseknek ajánlom :)
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése