2009. március 23., hétfő

Men Behind the Sun (1988)

Ez a hong kongi film a Mandzsúriában elkövetett emberiség elleni bűntényeken alapul, amit a japánok követtek el. Erőteljes horrorelemeket tartalmaz, de inkább egy történelmi dráma akarna ez lenni, amely bemutatja, hogy a háborúk alatt mire is képesek az emberek a hatalom megszerzéséért.

Konkrétan a 731-es táborról szól, ahol bakteriológiai fegyver-kísérletek zajlottak. A tábor hatalmas terültre terjedt ki, több nagy létesítmény működött: állat-farm, krematórium, korbonctani egység, börtön, villamos erőmű, parancsnoki épületek és még további különböző kísérletekre kialakított épület, na meg egy titkos helyen lévő főparancsnokság. Az egész 1945 elején kezdődött, amikoris a japánok komoly veszteségeket szenvedtek a frontokon. Egy fiatal katonákból álló csapatot küldtek a táborba, mintegy vérátömlesztésként. A film őket követi ahogy beavatják őket az ott zajló dolgokba. Szörnyűbbnél szörnyűbb kísérleteket láthatunk, azt, ahogy a japánok semmilyen más népcsoportot nem vesznek emberszámba és kíméletlenül kínozzák őket. Bemutatnak egy boncolást is, aminél a kamera igyekszik sokmindent elénk tárni. De a borzalmak közt egy-két fiatal katonában akad némi emberség, ami színesíti a történetet.

Többet nem írnék a benne zajló dolgokról, mindenki nézze meg, főleg horror kedvelők, nekik kötelező, mert bőségesen el van látva különféle durvulásokkal, de a világtörténelem iránt érdeklődőknek is érdemes lehet megtekinteni. Minden esemény roppant naturális módon van ábrázolva, a zene jól eltalált és az egész mű üresjáratoktól is mentes, egy további három részt megélt igazán kemény film.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése