2009. február 18., szerda

Ebola Syndrome (1996)

Van ugye az Untold Story című 1993-as remekmű, amit szintén Herman Yau rendezett és a főszereplő ugyancsak Anthony Wong volt. Meg másban is hasonlít a két film: a középpontban egy pszichopata áll és van még valami, de az inkább derüljön ki a film megnézése közben :) Nos, akkor most egy kiváló hong-kongi horrorról ejtenék itt pár szót.
Tehát, adva van egy fura figura, a szexmániás Kai (Anthony Wong), aki a főnöke feleségét dugja. Az meg mikor meglátja, hogy kint álldogál a lánya, beront vele és még egy emberével, majd összeverik őt. Aztán, hogy komolyan megleckéztesse, le akarja vágni a hancúrlécét, de erre az hirtelen szétcsap közöttük és megöl mindenkit, csak a kislány marad életben. Innen ugrunk 10 évet előre… Kai dél-afrikában dolgozik egy étteremben, ahol mindent olcsón megcsinál, de a főnöke és annak felesége mindig szidja őt. Egy szép nap aztán munkaadójával valami nomád törzshöz látogatnak disznóhúst venni, ahol éppen egy gyógyító szertartás zajlik. Később majd el is mondják, amit a néző már tud, hogy a betegek bizony ebolásak. Na, ezeket azért elkerülik, de Kai a visszaúton ráakad egy szerinte nagyon részeg nőre (valójában pedig ő is a vírus miatt volt rosszul) akit gyorsan meg is erőszakol. Hamarosan aztán rajta is jelentkeznek a tünetek és ágynak esik. A főnöke nem akarja kórházba vinni, mert tudja, hogy egy szökött gyilkos, de a felesége ráveszi, hogy valahogy tüntessék el, ha már halálos kórral fertőzött. Csakhogy Kai pont azon kevesek közé tartozik (állítólag millióból egy ilyen van), akik immunisak, így a vírus nem öli meg, csak hordozóvá teszi. S hogy a vírust miként terjeszti el, azt nézze meg mindenki saját maga :) A sok haláleset után aztán Kai lelép és visszaszökik Hong-kongba a régi nőjéhez. A rendőrség azonban a nyomában van a 10 évvel korábbi gyilkosságok túlélőjének segítségével. Persze az elfogása koránt sem egyszerű...
Elég kemény film, tele káromkodással (talán túl sok káromkodással is), erőszakkal, még boncolással is, ami igencsak szép volt, jó kis arcnyúzás… Nem a gyenge gyomrúaknak szánták, nagyon nem :) De a sztori is nagyon tetszett, igazán remek, nem csak a vérrel szórakoztat, igyekszik kicsit komikus is lenni itt-ott. Nem az a szokásos amerikai vírusos hisztéria. Lehet, hogy elborult, de az ilyen filmek jól jönnek néha :) Anthony Wong miatt lehetnék akár elfogult is, mert nagy kedvencem, de ez tényleg egy kiváló film, neki meg ez a pszichopata szerep is jól áll.
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése