2009. december 23., szerda

Santa's Slay / Mennyből az ördög (2005)

Karácsony alkalmából egy kedves kis karácsonyi filmről írok most pár sort :) (Egyébként ezen a magyar címen is jót röhögtem, annyira szar... az eredeti címhez nincs köze, se a történethez, nem értem hogyan lett ez...) David Steiman egyetlen irománya s rendezése, elkészülte óta nem foglalkozik filmekkel. Na, de hogy mi is ez... ? Egy jóféle horror-komédia, amiben a télapó gyilkolja halomra az embereket. A figurát Bill Goldberg pankrátor alakítja, a többi szereplőt pedig különböző tévésorozatokból szedték össze, egyik sem igazán ismert. A kezdő jelenetben ugyan feltűnik Chris Kattan (talán leginkább a Diszkópatkányokból lehet ismerős) és James Caan, de csak pár percig húzzák...
A film ugyanis úgy kezdődik, hogy egy tipikus amerikai családot láthatunk, amint körbeülnek egy nagy étkezőasztalt, s miközben várják az ünnepi pulyka felvágását, egymást szapulják. Ám csakhamar korom kezd potyogni a kandallóból, ami után megérkezik maga a télapó is. Arca ijesztő vicsorba torzult, ami már alapból meglepő, de ha hozzávesszük azt is, hogy a kandallót nemes egyszerűséggel szétütötte, nem csoda, hogy a család megrémült. Meg is indult a lemorzsolódás, a télapó igencsak válogatott halálnemeket osztogatott sorban szét közöttük... Majd végre a frappáns főcím és megismerhetjük a többi szereplőt, egy tinipárt és egy őrült nagyapót. Hogy a dolgokat ne lőjem le, csak zanzásan osztom meg a továbbiakat. Kapunk egy mitológiai sztorit, hogy a télapó miért is gyilkolászik, s hogy miért csak most tett így. Az emberek eközben tömegesen hullanak és hát persze hogy a két fiatalon a sor, hogy megállítsák a pirosruhás gyilkológépet... (ezt sikerült jó röviden összecsapnom :))
A történet elég klisésre sikeredett, de a sok poén nagyjából feledteti, na meg elég rövid is lett. Már a nyitójelenet úgy földhöz vágja az embert a hatásos belépővel és az ötletes kivégzésekkel, hogy azután szinte végig vigyorogva nézi. A télapó messzi múltba nyúló története is hatalmas, mint ahogy maga a figura is. Bill Goldberg remekel, bár csak vicsorognia kell, de legalább az jól megy neki. A zene végig karácsonyi töltetű, igazán frappánsan lett válogatva. Jópár meglepő dolgot is tartalmaz, szinte nincs is jobb választás karácsonyra, hacsak nem valami romantikus dologra vágyik az ember.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése