2009. július 20., hétfő

The Thing with Two Heads (1972)



Hogy ez meg mi a fene is? Hát, pontosan az... :) Jókora amcsi szeméthegy. De amiért mégis érdekes és érdemes róla ejteni pár szót, hogy ezt az abszurd ötletet valóban filmre vitték. Átültetni valaki fejét egy másvalaki feje mellé... Elborult alkotás, ami mellett csak úgy nem lehet elmenni.
Maxwell Kirshner egy gazdag, rasszista, tolószékbe kényszerült orvos, akinek saját transzplantációs alapítványa van. Emellett pedig halálos beteg, s napjai vészesen fogynak. Kísérleteiben sikerült egy gorilla fejét egy másik gorilla testére átültetni, majd annak a testnek az eredeti fejét eltávolítani. Mivel a műtét után semmi probléma nem volt az állattal, így utasította a személyzetét, hogy ezt ővele is végre kell hajtani, keressenek hát neki egy új testet. Ez persze baromira nehéz feladat, eredménytelenül telik az idő, míg végül olyannyira sürgőssé válik a helyzet, hogy kényszerűen lecsapnak az egyetlen lehetőségre, Jack Moss-ra, akit halálra ítéltek, állítása szerint ártatlanul. Moss pedig, hogy fényesen álljanak a dolgok, fekete bőrű. Miután ráültetik Kirshner fejét Jack-é mellé, mindkettő kiakad, de nem tudnak mit tenni. Kirshner-nek várni kell, míg a test fölött át tudja venni az irányítást, azonban annak eredeti tulajdonosa még nem szándékozik meghalni. Megszökik hát, s fékevesztett hajsza kezdődik...
Nos, egy ilyen abszurd alappal bíró filmet inkább minden komolyság nélkül kellene tálalni, de itt nem így van. Sebaj, azért panaszra így sem igazán lehet ok, igazi kis régi grindhouse film ez. A gorillán nagyon látszik, hogy csak egy jelmezbe bújt ember és sokszor Kirshner fejéről is lerí, hogy csak egy bábu. Sajnos annyira nem szörnyű, hogy végig lehessen röhögni azon, hogy mennyire rossz is. Sok minden nem is történik benne, néhol unalmassá is válik, viszont az autós üldözés az finom móka. Több mint egy tucat rendőrkocsit sikerül összetörniük közben, ami mégiscsak kellemes dolog :) A befejezés ugyan nem az igazi, de illik az egészhez. Ami még érdekes, hogy azt várná tőle az ember, hogy majd ez a rasszista fickó, miután összekerül a színesbőrűvel, majd szépen megváltozik, De nem, semmi ilyen lélektani mélységekbe nem merül a film, Kirshner végig undok, mocsok, szemét marad :) A szennyfilmek kedvelőinek pedig ez is kedvenc lehet, más inkább ne is tudjon róla.
3/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése