2011. február 25., péntek

The Bird People in China (1998)

Nincs még Takashi Miike film a blogon? :O Nem tudom hogy sikerült ez :) Hisz... Audition, Ichi the Killer, Gozu, csak hogy néhány filmet említsek, amik elképesztően jól sikerültek, s ezek mellett ott van a sok-sok yakuzás mű... Na, mindegy, majd lehet ez másképp is, s kezdésnek egy tőle talán szokatlan műfajú filmmel indítok. Egy dráma ez, melynek forgatókönyvét Makato Shiina novellájából írta Masa Nakamura, aki többször is dolgozott már Miike-vel.
A történet röviden annyi, hogy egy fickót a főnöke elküldi, hogy felderítsen egy jáde-lelőhelyet, majd őmellé szegődik egy yakuza, aki a tartozást óhajtaná beszedni. Kalandosan, de elérnek útjuk céljához, egy kicsi, eldugott faluba. A hely és az ott lakók kedvessége pedig rabul ejtik őket...



Varázslatos és gyönyörű film. Kalandos utazás, csodás drámai történet, meseszép tájak, nagyszerű alakítások és magával ragadó hangulat jellemzi. Emellett azért a Miikére jellemző abszurd humor is szerepel a filmben. Simán együtt lehet emlegetni Kim Ki-duk, Kar Wai Wong vagy akár Pen-Ek Ratanaruang filmjeivel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, pazar mű.
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése