2011. január 25., kedd

Rare Exports (2010)

Rövidfilmek rendezése után Jalmari Halender gondolt egyet és a 2003-as Rare Exports Inc. című művéből egy egész estés mozit faragott. Megpróbált egy új télapós sztorit összehozni, s bizony elég érdekesre sikerült. A szereplőket a tévéből igazolta, a rénszarvasokat a környékről gyűjtötte, kicsi manókra viszont nem volt szüksége, mert itt is erősen újított a dolgon. Így aztán egy fura kis finn film született.
A történet Lappföldön játszódik a Korvatunturi hegy közelében, Oroszország és Finnország határán. A kicsi város lakosainak (jó, mindnek azért nem, csak a többi nem számít:)) jövedelme a rénszarvasok vadászásából származik. Most azonban nem jön feléjük a csorda, csak két gebe jószág. Utánajárva aztán rájuk találnak, de mind csúnyán el lett intézve, valami alaposan széttépte az összeset. Eközben a határ másik oldalán, fent a hegyen zajlik egy érdekes kutatás. Annak a hegynek a mélyén keresnek valamit... Később aztán a főszereplő házánál lévő illegálisan felállított csapdáról eltűnik a csali. A verembe nézve pedig nem kis meglepetés tárul szem elé... Innentől meg nem írom tovább, nem akarok lelőni semmit, csak hogy lesz vér, akció, fordulat és frappáns lezárás.
Nem lett egy hosszú film, az egész 80 perc sincs. Kár, megtölthették volna még némi öldökléssel, töltelék szereplőkkel, akiket durván lemészárolnak :) illett volna bele. Mert bizony ez a télapós sztori elég komoly lett. Kicsit elborult, viszont remekül kitalált és nagyszerűen előadott. Az első fele ugyan kicsit lassabb, de az egész jól összeáll. A hangulatra és a látványra sem lehet panasz. Lehetett volna jobb is, de mindenképp érdemes megnézni.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése