2011. január 15., szombat

Dream Home (2010)

Ismét egy megjegyzendő név a rendezői székben... Ho-Cheung Pang. Nem keverendő össze a szintén Hong Kong-i Pang testvérekkel, akik A szem című filmjükkel robbantak be. Eddig inkább drámákat készített, legutóbbi alkotásában viszont durvított. Egy igen kellemes kis horrort dobott össze, megspékelve azért egy kis drámával, meg társadalomkritikával és persze a rá jellemző szarkasztikus humorral.
A film elején elmondják, milyen nehéz is saját lakást szerezni, hogy az mennyire is drága. Majd megismerjük a főszereplőt, Cheng Lai-Sheung-ot (Josie Ho), aki két idősíkban tevékenykedik. Az egyikben tudjuk meg, hogy miként is él... dolgozik látástól-vakulásig, gondoskodik a családjáról, a beteg nagyapjáról. Láthatjuk ahogyan teljesen kihasználja őt egy nős férfi. Küszködik az életben, hogy végre elérje hőn áhított vágyát, egy saját lakást, ami a tengerre néz. Hogy miért is szeretné ezt annyira, ahhoz a gyerekkorába is beletekinthetünk néhány flashback segítségével. Majd előrehaladva ezt a célt már-már szinte el is éri, amikor is keresztül húzza valami a terveit... Így jutunk el a másik idősík kezdetére, ahol is Cheng elszántan és brutálisan gyilkolja sorra egy bérház lakóit.
Nekem kifejezetten tetszett az a megoldás, hogy miközben öldösi az embereket aközben derül ki, hogy hogyan is jutott el idáig, szépen váltották egymást a képsorok. Így legalább nem lett vér nélküli az első fele, ahogy az sokszor előfordul a horrorokban, vagy rosszabb esetben mikor csak az utolsó 20 percben kezdenek aprítani. Persze az se rossz, ha szépen fel van vezetve a dolog, na de mindegy... Az ahogy a gyenge nőből vérengző szörnyeteggé válik a főhős, kicsit ugyan sántított, de a remek hangulat és a közben nyújtott alakítások feledtetik nagyjából. Az ötletes gyilkolások meg aztán teljesen. Izgalmas, kellően véres és fordulatos az egész. Ehhez pedig jön pluszban a jól vázolt társadalmi és gazdasági helyzet, ami komoly drámát ad az egyik szálnak, na meg a fekete humor, ami kicsit könnyedebbé teszi a másikat. Nagyszerű film lett, kezdem is ajánlgatni mindenkinek :)
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése