2009. április 23., csütörtök

Strings / Zsinóron (2004)




Andersnnow Klarlund nagy fába vágta fejszéjét, mikor belefogott egy egészestés fantasy-kalandfilmbe, aminek szereplői egytől-egyig marionett bábuk. A feladatot azonban remekül megoldotta és egy egészen érdekes kis alkotást adott ki a kezei közül. Egyedi és egyszerűen zseniális az, hogy a bábok ebben tudják, hogy bábok és kaptak egy egész fantáziavilágot, amiben mindent remekül kitaláltak és teljesen hibátlan az egész. A zsinórok az égig érnek, mintha végtelenek lennének, de egy mítosz szerint talán egy pontban végződik mind. S ha ezeket a zsinórokat elvágják, az jelenti a halált számukra, viszont ha csak épp a kezük vagy lábuk sérül meg, akkor a szolgák testrészeivel helyettesíthetik azokat.
Lássuk akkor a sztorit is röviden: Hebalon uralkodója öngyilkos lesz, hogy békét hozzon saját népének. A gonosz testvérének, Mezo-nak azonban más tervei vannak, így halálát úgy állítja be, mintha a Zerithek ölték volna meg. Mikor fia, Hal értesül apja haláláról, bosszút esküszik és másodmagával el is indul azt beteljesíteni. Útja során pedig felfedezi az igazságot a saját népéről, s a szerelemre is rátalál ott, ahol a legkevésbé várná...
Epikus dráma ez, annak szinte minden kliséjével, amit viszont elhomályosít a lenyűgözően különleges látványvilága. A zenéje tökéletesen illik hozzá, a drámai részeknél különösen, amik egyébként is a film erősségei. A szereplői pedig, azaz a bábuk szinte élnek, ahogy nézi az ember, elhiszi, hogy valóban mozognak és éreznek. Pazar alkotás, egyszer már csak azért is érdemes megnézni, mert teljesen egyedi alkotás. Ugyan készült már egy bábfilm, a Team America: World Police, az viszont másban nem is hasonlít, csupán hogy szintén marionett-film.
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése