2011. május 30., hétfő

Air Doll (2009)

Yoshiie Goda mangáját dolgozta fel Hirokazu Koreeda japán rendező, akinek kábé minden művét érdemes megnézni. Olyan filmeket tett le az asztalra, mint például a Maborosi, Distance vagy a Nobody Knows. Legtöbbször a forgatókönyvet is ő írja vagy legalább is kiveszi belőle a részét. A most szóban forgó filmnél is ez a helyzet, nem csupán a rendezői széket foglalta el. A színészek is többször bizonyítottak már ez előtt, így minden adott volt a fura történet mellé, hogy egy igazán érdekes film szülessen.
A főszereplő (Doona Bae) egy Nozomi névre hallgató guminő, ami egyik nap életre kel. Kisétál a nagyvilágba és rácsodálkozik mindenre, hiszen éppen olyan, mint egy újszülött. Lassan egyre többet tud meg az életről, az emberekről, munkát is talál egy videokölcsönzőben, sőt ugyanott egy pasit is. Esténként pedig hazatér gazdájához, Hideo-hoz (Itsuji Itao), hogy az kiélje magát rajta... Többet pedig nem is igazán szeretnék erről elárulni, ennyi elég kell, hogy legyen :)
Aki ezek után valami vígjátékra számít, az sürgősen verje ki a fejéből, mert bár tartogat némi humort, ez egy igazán szívszorító dráma. A nagyvárosi elidegenedést mutatja be, csupa-csupa magányos emberen keresztül. Van itt saját magának telefonüzeneteket hagyó vénlány, rohadó kajahegyek közt kuporgó csaj, s persze Hideo, aki a guminővel él együtt, amit magával visz sétálni is, elmeséli neki minden gondját, stb... Gyönyörűen mutatja be, milyen is az igazi magányosság. Igazán szép film, csodás és olykor megrázó jelenetekkel, remek zenével kísérve. Erősen ajánlott...
8/10

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó film!! Do-na Bae egy isteni színésznő, illett rá a szerep, jobabt nem is találhattak volna szerintem :)

    VálaszTörlés