2012. február 29., szerda

High Kick Girl! (2009)

Első és ezidáig egyetlen rendezői munkája Fuyuhiko Nishi-nek, s valószínűleg sokan reménykednek abban, hogy sosem lesz második. A szereplők azonban jók, Rina Takeda és Tatsuya Naka érdekes párost alkotnak, normálisabb filmekben szívesen látnám őket viszont. De ez... na, de ez... hát, ez nem piskóta... :)
A sztori közel sem bonyolult, van egy lány, Tsuchiya (Rina Takeda), aki a saját erejét igyekszik bizonyítani magának és főleg mesterének, hogy az végre kiálljon ellene. Fekete övekre vadászik, azaz felkeres más karateiskolákat és kihívja a az ottani tanítót. A film eleje így igazán remekül indul, egészen cool, amíg el nem kezdenek verekedni, de erről majd lentebb. Tsuchiya mestere, Yoshiaki Matsumura (Tatsuya Naka) azonban ezt nem nézi jó szemmel, azt tanítja, hogy a karate csupán védelemre való. A lány viszont nem hallgat a szép szóra, így belesétál egy csapdába, amit egy bűnbanda állított. A céljuk Matsumura, akin egy régi sérelmet akarnak elporolni. A mester pedig felveszi velük a harcot, egyedül szembeszáll az egész társasággal...
Ez annyira jó is lehetett volna... a karakterek rendben voltak, a rossz oldalon mindenféle yakuza-figura, a jó oldalon a  végtelen nyugalmú mester és vad tanítványa... A sztori is pont elég lett volna, egy cool kis harcművészeti filmhez. De ami az egészből lett, az egy trágyahegy :S Mindent tönkretesz a verekedések állandó ismétlése. Amiről azt gondolták, hogy egy érdekesebb jelenet, azt lelassítva újra lejátszották (egyébként nem voltak érdekesek). Nem egy-egy ütést vagy rúgást, hanem egy egész mozdulatsort, valamikor azt is ahogy több embert leterítenek egymás után... kegyetlenül idegesítő. Nézhetetlenné tették az egészet, pedig egyszer-kétszer (többször tényleg nem :)) jó volt a koreográfia. A film a kilencedik percig nézhető, a főszereplő első rúgásáig, de inkább távolra kerülje el mindenki.
1/10

2012. február 15., szerda

Triad Underworld / Vértestvérek (2004)

Egy filmben Andy Lau, Edison Chen és Eric Tsang. Ez már az Infernal Affairs főbb szereplőinek a fele, s szintén egy triád-mozi. Ja és még Suet Lam is feltűnik benne. Pazarul hangzik, semmi kétség. Ugyan az említett trilógia szintjét nem éri el (valljuk be, azt azért nem is lenne könnyű elérni), de Ching-Po Wong-nak, aki írta és rendezte is, egyáltalán nem kell szégyenkeznie miatta.
A sztori két szálon fut egészen a végéig. Az egyikben a triád vezér, Mr. Hung (Andy Lau) jelenti be, hogy fia született, ami fel is kavar mindent. Megfordul fejében, hogy talán vissza kéne vonulnia és gyermekét nyugodtabb környezetben kéne felnevelnie. A legjobb barátja, Lefty (Jacky Cheung) próbálja is rávenni, hogy lépjen le, s ő majd átveszi a helyét. Mr. Hung azonban úgy dönt, ő marad a főnök. Így kettejük közt egy érdekes "sakkjátszma" alakul ki, azaz, ha nem megy szép szóval, Lefty más módon igyekszik hatalomra kerülni... Eközben a másik szál két fiatal srácról szól. Wing (Shawn Yue) és Trubo (Eric Tsang) első gyilkosságukra készülnek, hogy végre nevet szerezzenek maguknak...
Rövidre sikerült, pár dolgot még igazán kidolgozhattak volna és a végén a leszámolás se tetszett, a hatalmas túlerővel szemben azért az érdekesen alakult... No, de ezeken kívül az egész nagyon profi. Néhol látványos, izgalmas és végig jó hangulatú. Nagyszerű az operatőri munka és a zene is. A végén a csavar, ha nem is túl meglepő, de igazán kellemes és remek ötlet volt. Nem lett túl erős alkotás, de nyugodtan lehet vele próbálkozni, főleg ha valaki szereti a triádos filmeket.
7/10