2011. január 25., kedd

Rare Exports (2010)

Rövidfilmek rendezése után Jalmari Halender gondolt egyet és a 2003-as Rare Exports Inc. című művéből egy egész estés mozit faragott. Megpróbált egy új télapós sztorit összehozni, s bizony elég érdekesre sikerült. A szereplőket a tévéből igazolta, a rénszarvasokat a környékről gyűjtötte, kicsi manókra viszont nem volt szüksége, mert itt is erősen újított a dolgon. Így aztán egy fura kis finn film született.
A történet Lappföldön játszódik a Korvatunturi hegy közelében, Oroszország és Finnország határán. A kicsi város lakosainak (jó, mindnek azért nem, csak a többi nem számít:)) jövedelme a rénszarvasok vadászásából származik. Most azonban nem jön feléjük a csorda, csak két gebe jószág. Utánajárva aztán rájuk találnak, de mind csúnyán el lett intézve, valami alaposan széttépte az összeset. Eközben a határ másik oldalán, fent a hegyen zajlik egy érdekes kutatás. Annak a hegynek a mélyén keresnek valamit... Később aztán a főszereplő házánál lévő illegálisan felállított csapdáról eltűnik a csali. A verembe nézve pedig nem kis meglepetés tárul szem elé... Innentől meg nem írom tovább, nem akarok lelőni semmit, csak hogy lesz vér, akció, fordulat és frappáns lezárás.
Nem lett egy hosszú film, az egész 80 perc sincs. Kár, megtölthették volna még némi öldökléssel, töltelék szereplőkkel, akiket durván lemészárolnak :) illett volna bele. Mert bizony ez a télapós sztori elég komoly lett. Kicsit elborult, viszont remekül kitalált és nagyszerűen előadott. Az első fele ugyan kicsit lassabb, de az egész jól összeáll. A hangulatra és a látványra sem lehet panasz. Lehetett volna jobb is, de mindenképp érdemes megnézni.
7/10

2011. január 21., péntek

Fear(s) of the Dark / Fél(ek) a sötétben (2007)

Hatan is a rendezői székbe ültek, hogy összehozzák ezt a különös francia animációs filmet. Első nekifutásra a Persepolis-t juttatta eszembe... persze csak a látvány, de aztán kiderült, hogy az is csak egy epizódnál hasonló. Bizony epizód... ugyanis négy külön történetet kapunk, amiket egy ötödik fűz egymás után. Most pedig jön, ami még nem volt, viszont valószínűleg rendszeres lesz ez is, ami kicsit több cikket is vonz magával, a sztori leírása helyett egy videó:



Az egyedi látványért is érdemes lehet megnézni, minden történeté másféle, de mind nyomasztó és komor. Emellett a sztorik elég érdekesre is sikerültek, a hangulat pedig végig nagyon a helyén van. Nem hiába volt sikere a különböző fesztiválokon, pazar darab.
9/10

2011. január 15., szombat

Dream Home (2010)

Ismét egy megjegyzendő név a rendezői székben... Ho-Cheung Pang. Nem keverendő össze a szintén Hong Kong-i Pang testvérekkel, akik A szem című filmjükkel robbantak be. Eddig inkább drámákat készített, legutóbbi alkotásában viszont durvított. Egy igen kellemes kis horrort dobott össze, megspékelve azért egy kis drámával, meg társadalomkritikával és persze a rá jellemző szarkasztikus humorral.
A film elején elmondják, milyen nehéz is saját lakást szerezni, hogy az mennyire is drága. Majd megismerjük a főszereplőt, Cheng Lai-Sheung-ot (Josie Ho), aki két idősíkban tevékenykedik. Az egyikben tudjuk meg, hogy miként is él... dolgozik látástól-vakulásig, gondoskodik a családjáról, a beteg nagyapjáról. Láthatjuk ahogyan teljesen kihasználja őt egy nős férfi. Küszködik az életben, hogy végre elérje hőn áhított vágyát, egy saját lakást, ami a tengerre néz. Hogy miért is szeretné ezt annyira, ahhoz a gyerekkorába is beletekinthetünk néhány flashback segítségével. Majd előrehaladva ezt a célt már-már szinte el is éri, amikor is keresztül húzza valami a terveit... Így jutunk el a másik idősík kezdetére, ahol is Cheng elszántan és brutálisan gyilkolja sorra egy bérház lakóit.
Nekem kifejezetten tetszett az a megoldás, hogy miközben öldösi az embereket aközben derül ki, hogy hogyan is jutott el idáig, szépen váltották egymást a képsorok. Így legalább nem lett vér nélküli az első fele, ahogy az sokszor előfordul a horrorokban, vagy rosszabb esetben mikor csak az utolsó 20 percben kezdenek aprítani. Persze az se rossz, ha szépen fel van vezetve a dolog, na de mindegy... Az ahogy a gyenge nőből vérengző szörnyeteggé válik a főhős, kicsit ugyan sántított, de a remek hangulat és a közben nyújtott alakítások feledtetik nagyjából. Az ötletes gyilkolások meg aztán teljesen. Izgalmas, kellően véres és fordulatos az egész. Ehhez pedig jön pluszban a jól vázolt társadalmi és gazdasági helyzet, ami komoly drámát ad az egyik szálnak, na meg a fekete humor, ami kicsit könnyedebbé teszi a másikat. Nagyszerű film lett, kezdem is ajánlgatni mindenkinek :)
8/10