2009. március 23., hétfő

Men Behind the Sun (1988)

Ez a hong kongi film a Mandzsúriában elkövetett emberiség elleni bűntényeken alapul, amit a japánok követtek el. Erőteljes horrorelemeket tartalmaz, de inkább egy történelmi dráma akarna ez lenni, amely bemutatja, hogy a háborúk alatt mire is képesek az emberek a hatalom megszerzéséért.

Konkrétan a 731-es táborról szól, ahol bakteriológiai fegyver-kísérletek zajlottak. A tábor hatalmas terültre terjedt ki, több nagy létesítmény működött: állat-farm, krematórium, korbonctani egység, börtön, villamos erőmű, parancsnoki épületek és még további különböző kísérletekre kialakított épület, na meg egy titkos helyen lévő főparancsnokság. Az egész 1945 elején kezdődött, amikoris a japánok komoly veszteségeket szenvedtek a frontokon. Egy fiatal katonákból álló csapatot küldtek a táborba, mintegy vérátömlesztésként. A film őket követi ahogy beavatják őket az ott zajló dolgokba. Szörnyűbbnél szörnyűbb kísérleteket láthatunk, azt, ahogy a japánok semmilyen más népcsoportot nem vesznek emberszámba és kíméletlenül kínozzák őket. Bemutatnak egy boncolást is, aminél a kamera igyekszik sokmindent elénk tárni. De a borzalmak közt egy-két fiatal katonában akad némi emberség, ami színesíti a történetet.

Többet nem írnék a benne zajló dolgokról, mindenki nézze meg, főleg horror kedvelők, nekik kötelező, mert bőségesen el van látva különféle durvulásokkal, de a világtörténelem iránt érdeklődőknek is érdemes lehet megtekinteni. Minden esemény roppant naturális módon van ábrázolva, a zene jól eltalált és az egész mű üresjáratoktól is mentes, egy további három részt megélt igazán kemény film.
7/10

2009. március 12., csütörtök

City of Rott (2006)

Frank Sudol érdekes kis animációs horrorja keveredett elém... S, hogy ki az a Frank Sudol? Nos, amennyit ő letett az asztalra, nem véletlenül nem ismert a neve. A South Park nagyfilmnél segédkezett az animációkban még 99-ben. Majd jóideig nem csinált semmit, aztán eljött a 2006-os év, mikoris egymaga összedobta a City of Rott című művet egyenesen DVD-re. Az pedig, hogy egymaga, az szó szerint értendő, mert tényleg mindent ő csinált, az összes szinkronhangot is, satöbbit.
Nos, lássuk akkor miről is szól a film: A hadsereg kísérletei rosszul sülnek el (mint ahogy mindig :)), létrehoznak egy egészen érdekes féregfajt. A vízben élnek és így eljutnak mindenhova. Belefúrják magukat az emberekbe és miközben belülről lassan felfalják, zombikká változtatják őket. Ez az alap szitu, a főhős pedig nem más, mint Frank, aki egy vénember és járókeretével a zombikkal teli város utcáit járja új lábbelit keresve magának. Az öreg pedig nem félős, csak hentel és hentel, miközben azért összetalálkozik pár túlélővel is, hogy azok kizökkentsék a folytonos nagymonológjaiból és a járókeretével folytatott párbeszédeiből. Na és persze mindezt sok-sok geggel fűszerezve...
Készült már rengeteg zombifilm, ez azonban újat nyújt. Ebben a témában animációs próbálkozás még eddig nem volt, s olyan sem, hogy egy vén trotyli a főszereplő. A történet egyébként érdekesen alakul, főleg az utolsó 30 percben, ahol elérünk egy olyan eseményhez, ami más film esetében már a végét jelentené az egésznek. Mindez közel 80 percben előadva, ami kicsit hosszú lett neki, egy órában elmesélve sokkal pörgősebb lett volna, bár semmi baj a lassabb lefolyással sem, de akad benne némi üresjárat. A látvány viszont igazán tetszetős és jópofa. S megjegyezném, hogy ekkora zombimészárlást még nem láttam :) Bár bizonyos zombik gyakran ismétlődnek, ez kicsit ront is az animáció értékén, de igazán nem zavaró. A zene korrekt lett és a témához illő hangulatot varázsol. Mindenképp érdemes megnézni, mert remek szórakozást nyújt, meg érdekes látni egy ilyen alkotást is. Frank Sudol pedig 2008-ban készített egy hasonló művet, a Dead Fury-t, aminek megtekintése ugyancsak ajánlott :)
7/10

2009. március 6., péntek

Kong Bu Ji (1997)



Egyik kedvenc rendezőm, Johnnie To produceri felügyelete alatt készült eme mű, ami Kan-Cheung Tsang egyetlen rendezése. Pedig amilyen remekül sikerült ez a hong kongi horror, érdekelne más munkája is. Íróként ugyan több filmet is jegyez, azokból pedig akad bőven olyan, amit érdemes megtekinteni. Utóbbi időkben például Stephen Chow vígjátékaiban működik közre. Na, de lássuk ennek a sztoriját:
Egy nő keres áldozatot, akinek nincs senkije, hogy őt megölve felvegye annak személyazonosságát. Ez még könnyen is megy, mikor azonban a férjének talál hasonlóan áldozatot, ott már komoly bonyodalmak lépnek fel. Felbukkanak az elhagyott családtagok, így megszaporodnak a hullák és a nyomokat is valahogy el kéne tüntetni...
Érdekesen alakul a sztori és jól meg is csűrik-csavarják, hogy ne legyen egyszerű. Persze azért nem is lesz bonyolult, de a vége mégsem teljesen kiszámítható. Akad benne vér bőven, kellő brutalitással tálalva néhol a gyilkosságokat. Az izgalom is végig érezhető, teljesen jól összerakott film. Igazán kellemes darab, bátran lehet vele próbálkozni.
7/10